”Digital terapeut” botar sömnproblem

Här följer en artikel om boken ”Från sömnlös till utsövd: Sex veckor till bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet” som jag skrivit tillsammans med läkaren Samuel Lindholm.

Glöm sömnmediciner och terapeuter. Nu kan sömnproblem botas med hjälp av ett dataprogram. Det menar Samuel Lindholm, psykiatriker och författare till boken ”Från sömnlös till utsövd”.

Tillsammans med en psykolog har Samuel Lindholm tagit fram en programvara som räknar ut exakt när personer med sömnproblem ska gå och lägga sig och när de ska stiga upp för att få en så optimal sömn som möjligt. Användarna registrerar bara sina sängtider från den senaste veckan i programmet och klickar sedan på en knapp för att analysera sitt sömnmönster.

– Därefter räknar datorn ut exakt vilka tider du ska spendera i sängen den kommande veckan för att få en så god sömn som möjligt. På så sätt fungerar dataprogrammet som en slags digital sömnterapeut, säger Samuel Lindholm.

Programvaran har sitt ursprung i ett sömnprojekt i samarbete med Karolinska Institutet som Samuel Lindholm för några år sedan var inblandad i. Projektet gick ut på att undersöka om det går att behandla sömnproblem på sex veckor med hjälp av så kallad kognitiv beteendeterapi, KBT.

– Vi fick se fantastiska förbättringar under behandlingens gång. Människor som inte hade sovit ordentligt på flera år började efter ett par veckor att sova som stockar, säger Samuel Lindholm.

Ett av de mest effektiva inslagen i behandlingen var en metod som går ut på att reglera tiden i sängen och att hålla sig till regelbundna lägg- och uppstigningstider. Det är just denna metod som den nya programvaran bygger på.

– Man kan säga att metoden återställer kroppens egna sömnmekanismer som ofta satts ur spel hos människor med sömnproblem.

Den nya programvaran medföljer boken ”Från sömnlös till utsövd: Sex veckor till bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet” som Samuel Lindholm är en av författarna till. Boken beskriver ett sexveckorsprogram för att komma tillrätta med svårigheter att sova.

Anledningen till att boken kom till var att författarna tyckte att det saknades en konkret och handfast självhjälpsmanual för personer med sömnproblem.

– Många böcker om sömn innehåller en hel del värdefulla råd. Men det speciella med vår bok är att den visar dig steg för steg vad du ska göra och när du ska göra det för att komma tillrätta med dina sömnproblem. Mycket mer konkret än så kan det knappast bli, säger Samuel Lindholm.

Lämna en kommentar

Du kan inte kopiera innehåll från den här sidan.