Förbättra din självkänsla med en positiv loggbok (inlägg från DetInreSpelet.se)

Här följer ett inlägg från min blogg om personlig utveckling, DetInreSpelet.se:

Det finns många sätt att förbättra sin självkänsla på. Ett sätt är att använda sig av en så kallad positiv loggbok. En positiv loggbok är en bok eller ett block där du helt enkelt skriver ner saker som är bra med dig och som du gillar.

Skälen till att detta fungerar för att förbättra din självkänsla är framför allt två. Och båda handlar om hur hjärnan fungerar. För det första så lär sig vår hjärna nya saker huvudsakligen på två sätt, och det är genom att något upprepas och att vi är med om något samtidigt som vi upplever starka känslor.

Det andra skälet till att detta är bra för vår självkänsla är något som kallas cocktaileffekten. Cocktaileffekten innebär att vår hjärna framför allt uppmärksammar sådant som är viktigt för oss och som vi tänker mycket på. Det är därför som vi ofta tycker att vi ser vårt ex på stan strax efter att det tagit slut. Det kan också yttra sig genom att vi tycker att alla har den typ av bil som vi precis har bestämt oss för att köpa.

Självklart handlar inte detta om att vårt ex finns överallt eller att alla har köpt samma bil som vi ska köpa utan om att vår hjärna har gjort oss uppmärksam på detta eftersom det är något som angår oss.

Båda dessa principer kommer väl till pass när du fyller i en så kallad positiv loggbok. En positiv loggbok är som jag nämnde en lista eller en anteckningsbok där du varje dag skriver ner saker om dig som är bra och som visat sig under dagen. Det kan handla om att någon sagt något snällt om dig, att du hjälpt någon med något eller att du varit modig i något sammanhang.

Genom att du dagligen fokuserar på saker som är bra för dig utnyttjar du principen om att vår hjärna lär sig genom upprepning. Du kommer med andra ord att dagligen pränta in budskapet om att du är en bra person, och det är mumma för din självkänsla.

Dessutom kommer du att bli tvungen att uppmärksamma positiva saker om dig själv under dagen och det gör att du också sätter cocktaileffekten i rörelse. Ju mer din hjärna känner till att du letar efter positiva saker, desto mer sådana bevis kommer du att hitta. I vanliga fall finns risken för att du skulle ha ignorerat dina egna positiva egenskaper och inte noterat dem. Men det går inte när du registrerar dem i din positiva loggbok.

När du fyller i en positiv loggbok går det till så att du varje kväll sätter dig ner med en speciell anteckningsbok. Sedan går du igenom dagen som gått och skriver ner alla bevis för att du är en bra person. Så här kan till exempel en lista se ut:

  • Jag hjälpte en kollega med ett svårt ärende.
  • Min chef sa att jag är en lojal och omtyckt medarbetare.
  • Min dotter sa att hon älskar mig.

Försök att hitta åtminstone ett exempel per dag. I början brukar det vara svårt att komma på saker att skriva ner men efter att du har hållit på ett tag brukar det släppa lite grand.

Ge den här tekniken en chans. Den kan verka bedrägligt enkel, och det är den ju också, men många människor har haft stor glädje av den. Kom bara ihåg att det tar lite tid innan effekten visar sig. Men den somväntar på en bättre självkänsla, väntar aldrig för länge …

Lämna en kommentar

Du kan inte kopiera innehåll från den här sidan.